Kiriman tidak dijawab | Topik aktif Waktu sekarang ialah Sabtu, 31 Jul 2021 4:52 am

Portal APIS - Forum - Dasar privasi 

Dasar ini menerangkan secara terperinci bagaimana “Portal APIS - Forum” bersama rakan syarikat (“kami”, “Portal APIS - Forum”, “https://forum.alumni-sbp.org.my”) dan phpBB (“mereka”, “perisian phpBB”, “www.phpbb.com”, “Kumpulan phpBB”, "Pasukan-pasukan phpBB") memperlakukan sebarang maklumat yang dikumpulkan ketika penggunaan sesi oleh anda (“maklumat anda”).

Maklumat anda dikumpulkan melalui dua cara. Pertama, dengan melayari “Portal APIS - Forum” akan menyebabkan perisian phpBB untuk mencipta beberapa kuki, iaitu fail teks kecil yang dimuat turun pada fail-fail sementara pelayar web komputer anda. Dua kuki yang pertama hanya mengandungi sebuah pengenalan pengguna (“user-id”) dan sebuah pengenalan tanpa nama (“session-id”), yang diberikan kepada anda secara automatik oleh perisian phpBB. Cookie ketiga akan diciptakan sebaik sahaja anda telah melayari topik-topik dalam “Portal APIS - Forum” dan digunakan untuk menyimpan mana-mana topik yang telah dibaca, oleh itu ia meningkatkan pengalaman penggunaan anda.

Kami juga mungkin mencipta kuki yang luar daripada perisian phpBB ketika melayari “Portal APIS - Forum”, namun ini adalah di luar skop dokumen ini yang hanya bertujuan untuk membincangkan mengenai laman-laman yang dicipta oleh perisian phpBB. Cara kedua kami mengutip maklumat anda ialah melalui apa yang anda kirimkan kepada kami. Antaranya mungkin, dan tidak dihadkan kepada: mengirim sebagai pengguna tanpa nama (“kiriman tanpa nama”), mendaftar di “Portal APIS - Forum” (“akaun anda”) serta kiriman yang anda tulis selepas pendaftaran dan ketika log masuk (“kiriman anda”).

Akaun anda akan mengandungi sekurang-kurangnya sebuah nama yang unik (“nama pengguna anda”), sebuah kata laluan peribadi yang digunakan untuk log masuk ke dalam akaun anda (“kata laluan anda”) dan sebuah alamat e-mel peribadi yang sah (“e-mel anda”). Maklumat anda bagi akaun anda pada “Portal APIS - Forum” dilindungi oleh undang-undang pelindungan data yang dikenakan dalam negara yang mengehoskan kami. Sebarang maklumat selain daripada nama pengguna anda, kata laluan anda, dan alamat e-mel anda yang diperlukan oleh “Portal APIS - Forum” ketika proses pendaftaran adalah di bawah keputusan “Portal APIS - Forum” untuk menentukan apa yang wajib dan bukan wajib. Dalam semua keadaan, anda berhak memilih mana-mana maklumat dalam akaun anda yang boleh ditayangkan kepada orang awam. Tambahan pula, melalui akaun anda, anda boleh memilih untuk menerima atau menolak e-mel daripada perisian phpBB yang dijanakan secara automatik.

Kata laluan anda disulitkan (menggunakan algoritma sehala) supaya ia selamat. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan supaya tidak menggunakan kata laluan yang sama pada tapak-tapak web yang lain. Kata laluan anda dikira sebagai alat untuk mengakses akaun anda di “Portal APIS - Forum”, oleh itu sila jaganya dengan hati-hati dan tidak akan ada sesiapa daripada rakan syarikat “Portal APIS - Forum”, phpBB atau pihak parti ketiga lain akan meminta kata laluan anda secara sah. Andai anda terlupa kata laluan bagi akaun anda, anda boleh menggunakan ciri “Saya terlupa kata laluan” yang disediakan oleh perisian phpBB. Proses ini akan meminta anda untuk mengirim nama pengguna dan e-mel anda, kemudian perisian phpBB akan menjana kata laluan baru untuk mendapatkan semula akaun anda.


cron