Kiriman tidak dijawab | Topik aktif Waktu sekarang ialah Sabtu, 15 Mei 2021 6:27 pm



Jawab topik  [ 43 kiriman ]  Pergi ke muka 1, 2, 3  Berikutnya
Program Jalinan Ukhuwwah APIS Disember 2008 
Pengarang Mesej
Administrator
Administrator
Avatar pengguna

Menyertai pada: Khamis, 15 Mei 2008 4:26 pm
Kiriman: 115
Lokasi: Malaysia
Jawab dengan petikan
Insya ALLAH, program perdana tahunan ini dirancang untuk diadakan pada Disember tahun ini dengan penyertaan dibuka dengan lebih luas kepada para pelajar SBP, lepasan SPM 2008 SBP, dan juga bekas pelajar SBP. Kita bakal mengadakan kerjasama dengan pihak Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM).

Kertas kerja dalam proses pembikinan oleh pihak biro da\'wah dan tarbiyyah, yang juga merupakan peneraju utama projek ini.

Jika anda mempunyai sebarang cadangan,pendapat serta sumbangan yang ingin diberikan supaya pengisian program ini menarik dan bermanfaat, sila kemukakan.

Terima kasih.

Anda dijemput menjadi ahli jawatankuasa penganjurannya.

Mohd Ikhwan bin Ahmad Zhaki,
AJK APIS 2008-2009

_________________
Tuhan kami, Engkaulah tujuan kami. Keredhaan-Mu pencarian kami.


Jumaat, 18 Jul 2008 11:10 pm
Profil YIM
Junior Boarder
Junior Boarder
Avatar pengguna

Menyertai pada: Isnin, 21 Jul 2008 6:05 pm
Kiriman: 35
Lokasi: Kluang, Johor
Jawab dengan petikan
brapa yuran utk kali ni?


Jumaat, 25 Jul 2008 10:09 pm
Profil WWW
Administrator
Administrator
Avatar pengguna

Menyertai pada: Khamis, 15 Mei 2008 4:26 pm
Kiriman: 115
Lokasi: Malaysia
Jawab dengan petikan
Insya ALLAH, perbandingan dan analisa akan dilakukan. Kemungkinan yuran dalam lingkungan RM30-RM40.

Jom jadi AJK, Fairosza.

Ajaklah kawan-kawan lain untuk sertai laman web ni.

_________________
Tuhan kami, Engkaulah tujuan kami. Keredhaan-Mu pencarian kami.


Khamis, 31 Jul 2008 10:10 pm
Profil YIM
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Rabu, 25 Jun 2008 5:40 pm
Kiriman: 47
Lokasi: Rawang,Selangor
Jawab dengan petikan
:lol:
ye2.. amat diharapkan mana2 pihak yg sudi menjadi koordinator (jawatankuasa pganjur) bagi program ini. Memg sgt2 diperlukan.. jangan segan..:laugh: bila lagi anda nak menyumbang..
juga dialukan sebarang cadangan:cheer:
boleh hubungi saya bg yg berminat:woohoo:


Sabtu, 09 Ogo 2008 1:56 am
Profil YIM WWW
Junior Boarder
Junior Boarder
Avatar pengguna

Menyertai pada: Isnin, 21 Jul 2008 6:05 pm
Kiriman: 35
Lokasi: Kluang, Johor
Jawab dengan petikan


Isnin, 11 Ogo 2008 2:29 pm
Profil WWW
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Selasa, 03 Jun 2008 5:51 pm
Kiriman: 37
Lokasi: lembah nil
Jawab dengan petikan
salam..

fairosza, insyaallah dan alhamdulillah kami alu-alukan penyertaan anda dan sahabat anda.
insyaAllah nanti jawatankuasa terlibat akan publisitikan program ni.
program ni akan dikelola oleh Biro Lajnah Dakwah dan Tarbiyah APIS.

nanti pihak kami akn maklumkan bagaiman proses pendaftaran dan pihak yang bertanggungjawab menguruskan pendaftaran peserta...

insyaAllah nantikan kemunculan Program Jalinan Ukhwah Kali ke-3....;)


Isnin, 11 Ogo 2008 3:31 pm
Profil
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Sabtu, 19 Apr 2008 11:44 pm
Kiriman: 88
Lokasi: Bangi, Selangor
Jawab dengan petikan
salam...

ades, nmpaknya an tak dapat nk pergi...huhu ke indonesia insyaAllah :dry:


Isnin, 11 Ogo 2008 6:04 pm
Profil YIM WWW
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Rabu, 25 Jun 2008 5:40 pm
Kiriman: 47
Lokasi: Rawang,Selangor
Jawab dengan petikan
Ke Indonesia? misi apis kah?:cheer:
takpe2, boleh memberi bantuan jarak jauh. Indonesia xla juah mana kan? =):lol:


Selasa, 12 Ogo 2008 9:40 am
Profil YIM WWW
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Sabtu, 19 Apr 2008 11:44 pm
Kiriman: 88
Lokasi: Bangi, Selangor
Jawab dengan petikan
salam...hummm taklah..ada hal d sana...huhu


Selasa, 12 Ogo 2008 2:51 pm
Profil YIM WWW
Junior Boarder
Junior Boarder
Avatar pengguna

Menyertai pada: Isnin, 21 Jul 2008 6:05 pm
Kiriman: 35
Lokasi: Kluang, Johor
Jawab dengan petikan
masa 22-24 ogos lepas sy ada participate muslim leaders camp anjuran mussola community(muscom) kyuem n x-student.tempatnya kat kem desa selesa,tanjung malim dan fasi nya pulak x-student kyuem.saya copy report kt bwh ni dpd blog muscom, muscom.iluvislam.com ...
kalo ada pengisian yg sesuai mungkin apis boleh masukkan dlm kem jalinan ukhuwah hujung thn ni.cume kem ni lebih kpd topik kepimpinan tp ada jugakla mengenai ukhwah


Khamis, 28 Ogo 2008 7:21 am
Profil WWW
Junior Boarder
Junior Boarder
Avatar pengguna

Menyertai pada: Isnin, 21 Jul 2008 6:05 pm
Kiriman: 35
Lokasi: Kluang, Johor
Jawab dengan petikan
Tema Muslim Leadership Camp

Islam, The Universal Way of Life

Alhamdulillah, selesai sudah Muslim Leadership Camp 2008 (MLC). Namun begitu disbbkan keseronokan yg amat di rasai, pihak syumul ingin membawa antara through the whole camp itself.

Ujian Tahap Pertama

Titian yg harus dilintasi to get to the Camp Site

\"Alhamdulillah, nasib bek bag nie kechik, klu x mesti kne campak..\"

senior tolong angkat kan...

Titi yg menggerunkan

Ujian pertama yg dihadapi oleh para “pengarah” program ialah mencari jalan ke Kem Desa Selesa itu sendiri. Bukannya kerana arahan yg diberikan oleh saudara MUIZ slh (tp amatla tepat) cuma keadaan jln ke Kem Desa Selesa itu amat unik skali. Yang pasti apabila smpi di kawasan kem t’sebut ramai yg bertanya,

“Camner nk lintas dgn bag yg amat berat?”

Jawapan yg diberikan oleh Mr Pres, “Cuba baling, boleh smpi x?” :mrgreen:

Yes, ujian pertama para pengarah ialah menyeberang titi gantung dgn membawa bag. [Bayangkan bg para peserta yg hadir ke kem pd waktu mlm..sememangnya satu ujian, TAPI ianya adlh amat memorable. Ramai juga pengarah VIP yg hadir pada lewat mlm hingga mampu membentuk satu kump baru]

**************************************************

Acara yg spttnya dimulakan pd jam 5.00ptg dilambatkan sedikit bg menunggu para “pengarah” yg masih ramai belum mengunjung tiba.

suasana yg amat nyaman

Namun begitu, masa penantian tidak dirasakan begitu lama kerana keadaan sekeliling kem yg amat tenang & begitu ctk skali.

Muslim Leadership Camp 2008 BEST!!

Kem dimulakan dgn briefing yg diberikan oleh pengerusi MLC iaitu saudara Mohd Akmal (Batch 8.5, Warwick). Beliau memberikan 3 syarat program iaitu dgn memperkenalkan kpd para “pengarah” 3 huruf iaitu: PRS/SRP. What does it stands for?

S –> silent

R –> respect

P —> punctuality

Yes, itulah basic rule for the program! Oh, sebelum lupa, para “pengarah” menarikkan nafas lega apabila dikhabarkn berita bhw perut mereka akan diisikn sebyk 6 kali sehari!!

pengarah muslimin yg happy dgn makanan

****************************

Acara Melontar Sampah

para pengarah puteri yg awal

xsangka depa nie bley baling btui2 ey..

Saudara pengerusi camp, m’berikan kpd setiap “pengarah” sehelai kertas A4 yg dibahagikan dua. According to him;

“Kita berkongsi kertas, demi menyintai alam sekitar! save our trees!” (ada penambahan SYUMUL bg m’gempaqkn lg kata2nya).

Para pengarah diminta menuliskan semua EXPECTATION mereka t’hadap camp. Para pengarah ditanya berapa bykkah bilangan expectation mereka itu (SYUMUL sempat tulis 3 je). Lantas, kertas itu diminta utk dilipatkan dua, seterusnya dironyokkandgn ganas skali. Hence, kertas td dilntarkan kpd saudara pengerusi.

Apakah significant nye? Secara ringkasnyer;

* EXPECT NOTHING from others!

* Have an Objectives.

**********************************************

Buaya oh Buaya

Garnet VERSUS The Rest

Pengarah diajar permainan baru, yang menekankan kepentingan ukhwah yg dipupuk dan kemanisannya. Sekiranya anda, telah mengenali dan merapati seseorg, anda pasti dpt menyatakan sesuatu kepadanya tanpa merasa malu atau segan.

Cara permainan ini dimainkan ssah utk diexplainkan tp senang utk main, jd kalau nk tahu tanya la mana2 pengarah yg hadir pada kem ini.

**************************************

Siapa Anda?

Acara mlm, dimulakan dgn ice-breaking. Para pengarah program memasuki group masing2 dgn faci unik yg t’sendiri. (SYUMUL satu group dgn SYUMUL, pelik sungguh!). Acara perkenalkn diri kali ini amatla unique. In each group, para pengarah need 2 mention kelemahan dan kelebihan semuaahli dlm kump sendiri. Selepas itu, each of the pengarah dpt menyatakan kembali (menyangkal atau defend atau betulkan) kenyataan yg dinyatakan oleh rakan group mereka.

Begini, setiap pengarah dpt mengenal pasti kelemahan & kelebihan diri mereka. Yes, setiap manusia ada kelebihan n kelemahan diri. Namun begitu, kita semua mampu berubah utk menjadi lebih baik. Namun begitu, tidak semua yg lemah itu teruk & tidak semua yg lebih itu baik.

****************************************

What’s in the box, that cn make a great LEADER out of YOU?

dlm kotak tue mesti kosong!!

saya penah ikuti kursus sebegini, sy pasti ianya cermin!

saya penah menonton KUNGFU PANDA

Group kami pun penah menonton kungfu panda...

kumpulan saya rasa dlm kotak tue mesti ada manual kan tk jd pemimpin!!

4 Ciri Cermin (according 2 seorg senior KYUEM);

1. Sentiasa berkata benar. It wll always reflect the truth. Kalau ader jerawat dimuka anda, akan ada la jerawat di muka anda yg dt dilihat di cermin.

2. Melupakan [memaafkan]. Sekiranya hari ini anda memakai pakaian berwarna hijau, ia akan menunjukkan pakaian anda yg b’warna hijau. Dan sekiranya, keesokkan anda memakai pakaian berwarna biru, ia akan menunjukkan pakaian anda yg berwarna biru. Cermin xakan pamerkan pakaian hijau yg kita pakai semalam.

3. Adil. Cermin refleks kan semua yg baik dan buruk yg ada pada anda.

4. Istiqamah. Andai cermin itu pecah (mungkin sbb anda geram dgn reflection yg ditunjukkan cermin, lantas menumbuk cermin itu sehingga berkecai), ianya ttp menunjukkan reflection yg sama walaupun sudah hancur menjadi serpihan2 yg tidak berguna.

Fikir2knlah ciri2 cermin ini yg dpt dipraktikkan oleh para PEMIMPIN.

*******************************************

Cahaya Lilin

Akhir skali, lampu dipadamkan dan kami hanya diterangi oleh cahaya2 lilin. Para pengarah diminta menghayati ciri2 yg dpt dipelajari oleh sebatang lilin. Para pengarah membincangkan ttg nilai2 yg ada pada sebatang lilin utk diterapkan oleh diri sendiri.

ku x perfect, walaupun mampu menerangi byk kwsn, masih ada yg gelap

Sekiranya anda ingin tahu, gelapkn chalet anda & nyalakan sbatang lilin. Dan apakah nilai yg dpt anda pelajari…cubalah sendiri. Ianya amat seronok skali apabila dibincangkan beramai-ramai!!!


Khamis, 28 Ogo 2008 7:21 am
Profil WWW
Junior Boarder
Junior Boarder
Avatar pengguna

Menyertai pada: Isnin, 21 Jul 2008 6:05 pm
Kiriman: 35
Lokasi: Kluang, Johor
Jawab dengan petikan
ni bru report utk 1st day...nampaknya gambar xleh paste kt post reply...lebih baik kalo buka terus site http://muscom.iluvislam.com/


Khamis, 28 Ogo 2008 7:26 am
Profil WWW
Junior Boarder
Junior Boarder
Avatar pengguna

Menyertai pada: Isnin, 21 Jul 2008 6:05 pm
Kiriman: 35
Lokasi: Kluang, Johor
Jawab dengan petikan
ni plak second day

Jam menunjukkan tepat 3.30pg. Kesejukan menyengat tulang belulang para pengarah. Namun begitu, keasyikan tdo masih dpt dinikmati. Kebisingan yg dpt di dgri pada jam 12 mlm smakin hilang ditelan masa. Mungkin sbb kemanisan buah-buahan yg dijamah sebelum tdo, menyebabkan para pengarah menjalani tdo yg amat lena.

Pada jam 4.00 pg, dorm masih sunyi ygi kedengaran hanya bunyi air sungai yg mengalir dan bunyi yg dikeluarkan cengkerik. Air di tandas amat sejuk skali.

suasana persekitaran yg amat nyaman

Jam 5.00 pg, dorm masih sunyi drpd bunyi suara peserta, yg kedengaran hanya bunyi “alarm clock” handset, yg tidak knal erti penat b’bunyi menggerakkan tuan masing2. Bunyi “alarm clock” yg smakin kuat menyalak dpt didengari setiap detik yg berlalu, namun para pengarah masih lena dlm mimpi masing2.

Muslimat yang awal utk Solat Subuh

Tepat jam 5.30 pg, dpt dgr suara kuat muslimin, mengejutkan rakan2 utk bangun. Begitu juga dgn suara2 muslimat yg mengejutkan pengarah puteri. Dengan cepatnya, ramai yg bangkit dan segera menyiapkan diri supaya sempat bersolat subuh berjemaah. Pada detik 6pg, pengarah2 b’kumpul di dewan utk menyelesaikan solat subuh.

Selepas selesainya solat subuh, para pengarah dibahagikan mengikut gender. Kami diminta mengupasdgn cara memberi tazkirah akan tajuk “PEMBERSIHAN JIWA TAHAP PERTAMA KEPADA KEPIMPINAN”. Pada awalnya, agak sukar bg muslimat dgn cara pengupasan yg b’bentuk m’beri tazkirah kerana kebiasaan pengarah puteri utk b’bincang akan sesuatu tajuk. Namun begitu, akhirnya nearly each muslimat dpt m’berikan tazkirah slama 10 minit seorg. Alhamdulillah, pelajaran baru.

**************************************************

itu dia SYUDEP kita

Sebelum menikmati breakfast, pengarah2 di ajak utk beriadah di awal pagi. Selepas selesai memanaskan badan dgn skema permanasan badan, muslimin meneruskan aktiviti riadah dgn b’main game yg b’temakan mimik badan. Manakala muslimat, barmain game “Zass Stung”. Camner cara perlaksanaan permainan ini, anda boleh la approach mana2 pengarah yg adir waktu MLC. Pasni boleh la buat interhouse competition..hehe, skadar cadangan.

Mee yg disediakan oleh committee MLC amat la sedap. Namun begitu, ramai je yg meneruskan dgn permakanan buah-buahan tempatan ie. durian, pulasan, MANGGIS (SYUMUL LIKE) & rambutan yg amat fresh.

*****************************************

PEMIMPIN; Pulau di LAUTAN, Gunung di DARATAN (ceramah disampaikan oleh Ustaz Idzham)

Secara ringkasnya :

Memimpin bermula dari yang :

–> paling mudah

–> paling hampir

–> paling difahami

Laws to be a LEADER :

1st. Memimpin diri sendiri. To be a great leader, you need to be capable to lead your ownself. If you are not able to do so, thus……

\"klu nak jadi suami, kenala pandai jadi pemimpin\"

2nd. Mampu berperanan.

3rd. Mahu jadi pemimpin. Iaitu walaupun dipaksa menjadi, tapi ia dikategorikan under PAKSA RELA. bukan PAKSA-PAKSA. Pujuklah dgn mengatakan “tak nak ke duduk sebelah Rasulullah SAW kelak?”

Belajar2 Ikhlas melalui:

~konsistensi

~tahu hujung pangkal

~minta bantuan rakan

~minta bantuan Allah

4th. Boleh MEMIMPIN & ampu DIPIMPIN

5th. Tahu dimana hujungnya (secara straight forwardnya: xperlula GILA KUASA)

6th. Mencipta kesinambungan pimpinan -melatih junior

7th. Menganggap org yg dibawah sebagai pembimbing.

8th. Mematuhi 2 ketetapan ALLAH iaitu SUNNATULLAH & SYARIATULLAH

**************************************

FORUM : Masalah Kotemporari di Kolej

Moderator : Kak Madihah

Panel : Ustaz Idzham

: Saudara Ammar, Bristol University

Laporan akan disambung kelak kerana topik yang dibincangkan memerlukan post yg baru.

Ape agaknya perbincangan hangat ye?

***********************************

FORUM II : Communication Skills

Moderator : Kak Dina

Panel : Firdaus Rahim, Nottingham University

: Saudara Isa

: Saudara Syafiee, Nottingham University

\"byk gak soklan depa nie yek.\"

First Imprssion will be base on:

~ attires

~ eye contact

~ intonasi

~ JANGAN BOSSY

Time Management :

= Sibukkan diri dgn aktiviti.

= Planner

= Jangan tangguh kerja

= Amalkan SHORT NAP

******************************************

Ceramah : Begin with the END in MIND

\"satu syarat nk kawin, mesti taw ape THE END yg anda nk masa akad! Kalau x taw lg, JGN KAWIN!\"


Khamis, 28 Ogo 2008 7:27 am
Profil WWW
Junior Boarder
Junior Boarder
Avatar pengguna

Menyertai pada: Isnin, 21 Jul 2008 6:05 pm
Kiriman: 35
Lokasi: Kluang, Johor
Jawab dengan petikan
blh x sy cdgkan buat tshirt utk kem jalinan ukhwah kali ni..tshirt round neck skarang kan dlm rm 15 je maknanya menambah sedikit yuran peserta..slain dpt jadikan memori kpd peserta, pihak apis leh jugak mempromotekan organisasi ni n website apis kt tshirt tu bila peserta pakai tshirt tu.tp kalo pihak apis rasa mcm pembaziran xpayah pon xpe.just a proposal je


Isnin, 01 Sep 2008 8:38 am
Profil WWW
Administrator
Administrator
Avatar pengguna

Menyertai pada: Khamis, 15 Mei 2008 4:26 pm
Kiriman: 115
Lokasi: Malaysia
Jawab dengan petikan
Bagus sangat tu akh . Cuba maklumkan akh Baihaqi hal ini, beliau pengarah program. :laugh:

_________________
Tuhan kami, Engkaulah tujuan kami. Keredhaan-Mu pencarian kami.


Isnin, 01 Sep 2008 11:18 am
Profil YIM
Papar kiriman sejak:  Susun mengikut  
Jawab topik   [ 43 kiriman ]  Pergi ke muka 1, 2, 3  Berikutnya

Siapa dalam talian

Pengguna yang melayari forum ini: Tiada pengguna berdaftar dan 1 tetamu


Anda tidak boleh mengirim topik baru dalam forum ini
Anda tidak boleh menjawab topik dalam forum ini
Anda tidak boleh menyunting kiriman anda dalam forum ini
Anda tidak boleh menghapuskan kiriman anda dalam forum ini
Anda tidak boleh mengirim lampiran dalam forum ini

Cari:
Lompat ke:  
cron