Kiriman tidak dijawab | Topik aktif Waktu sekarang ialah Rabu, 04 Ogo 2021 7:04 am



Jawab topik  [ 8 kiriman ] 
Zina, fitnah, meninggalkan solat, membuka aurat 
Pengarang Mesej
Administrator
Administrator
Avatar pengguna

Menyertai pada: Khamis, 15 Mei 2008 4:26 pm
Kiriman: 115
Lokasi: Malaysia
Jawab dengan petikan
Tatkala masa kian bertambah, kian bertambah cabaran kepada para du\'at. Lihat sahajalah dalam masyarakat kita, keluar dan jangan hanya berada dalam kepompong baik kita sahaja.

Nampak macam tidak percaya, tapi yang nilah tengah berlaku. Dimaklumkan jumlah anak haram di Malaysia pada suatu ketika dah mencukupi satu stadium bola sepak.

Jom kita renungkan, inilah amanah kita untuk menjadi penegak hukum ALLAH di mana-mana sahaja.

Perlu ada sensitiviti terhadap perkara yang jelas haram.

Saya juga ada dimaklumkan di IPT-IPT Malaysia sekali pun zina telah menjadi perkara yang biasa, tidak terlepas IPT yang disandarkan kepada Islam pada namanya.

Mungkin ada buah fikiran bagaimana kita dapat \"tackle\" fenomena ini dengan kemampuan kita.

Apa yang telah saya usahakan di sini, saya menjelaskan kepada rakan-rakan di sini bahawa Islam mengajar perkahwinan, cara yang paling selamat untuk memenuhi fitrah naluri, kami juga menampal peringatan akan haramnya tiga dosa yang paling banyak dilakukan:

1.Meninggalkan solat wajib
2.Membuka aurat
3.Mengumpat

Kadang-kadang memang terasa ralat, apabila du\'at begiru ghairah meletakkan sasaran untuk menyampaikan mesej da\'wah yang tidak sesuai dengan keutamaan. Begitu sibuk ingin bicara bab-bab tinggi kepada mad\'u tetapi bab \'aqidah dan dosa yang sering sangat dilakukan tidak diberikan keutamaan.

ALLAH dan Rasul-Nya lebih mengetahui.

_________________
Tuhan kami, Engkaulah tujuan kami. Keredhaan-Mu pencarian kami.


Rabu, 13 Ogo 2008 3:32 pm
Profil YIM
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Rabu, 16 Jul 2008 11:54 am
Kiriman: 69
Lokasi: From Baling TO JB
Jawab dengan petikan


Khamis, 14 Ogo 2008 4:34 pm
Profil YIM WWW
Administrator
Administrator
Avatar pengguna

Menyertai pada: Khamis, 15 Mei 2008 4:26 pm
Kiriman: 115
Lokasi: Malaysia
Jawab dengan petikan

_________________
Tuhan kami, Engkaulah tujuan kami. Keredhaan-Mu pencarian kami.


Khamis, 14 Ogo 2008 5:13 pm
Profil YIM
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Rabu, 02 Jul 2008 12:48 pm
Kiriman: 10
Jawab dengan petikan


Khamis, 14 Ogo 2008 11:09 pm
Profil
Administrator
Administrator

Menyertai pada: Sabtu, 19 Apr 2008 11:44 pm
Kiriman: 88
Lokasi: Bangi, Selangor
Jawab dengan petikan
Bismillah,

maaf ya kalau apa yang an sampaikan ni tak cukup best, an ni pun se\'komuniti\' dengan saudari mujaheedah90

apa yang an nak smpaikn ni tak adalah ilmiah mana, cuma pngalaman & pngetahuan an yang seberapa ni, tu je yang mampu an hidangkan

berbalik tentang tajuk kita, an dapat lihat masyarakat islam di malaysia ni tak tercabar, maksud an kita tak tercabar secara total (kalau ada sesiapa yg tak brstuju, reply k), melihat pelajar mlysia di luar negara, mreka sebnarnya hdup dalam kondusi yang tak selesa, selesa yang an mksdkan dekat sini ialah, kesenangan kita untuk melaksakan ibadah-ibadah. cntoh nya d negara2 bukan islam, plajar mlsyia mnjadi tumpuan, orang2 d negara itu pnuh dengan persoalan, kenapa kita solat, kenapa kita puasa, kenapa itu, kenapa ini. pernh tak kita terfikir mcm mana nak mnjawab. ok an stop tentang bab2 kat overc ni

tadi an ada kata yang msyrakat kita tak tercabar scara total, maka kesannya = kita kutrang mnghargai Islam, kurang mnghargai apa itu kemanisan iman. Dsebabkan kita tak mnghargai keindahan islam, kita mula mngubah haluan, mncari sesuatu yg dapat mmuaskan nafsu, nak mngikut trend lah katakan. kita pakai baju macam orang barat, kita tiru semua, makan, minum, cara hidup. lihat saja anak2 mlayu islam di kuala lumpur, sedih sangat2, zina tu dah biasa je, solat dah ditolak awal2 lagi. aurat? haih, tak ada dalam kamus hidup mereka.

jadi, renung2kan ya

salam


Jumaat, 22 Ogo 2008 9:30 pm
Profil YIM WWW
Senior Boarder
Senior Boarder

Menyertai pada: Jumaat, 20 Jun 2008 2:29 am
Kiriman: 68
Jawab dengan petikan
so nk salahkan siapa ya? nk salahkan ikhwan atau abi qalam? tk adil pulak nk salahkn mereka... apa kata kita salahkn diri kita? ok gak... kita sering mempertikai \"awat la org tu buat lagu tuh buat lagu nh... jahil sungguh depa tuh\"... apa kata kita sendiri beri kesedaran ilmu pengetahuan kpd org2 tersebut kan itu lebih bagus.... tk semua org sama level ilmu ng kita ya... so in here, sama sama la kita fikir dan BERTINDAK utk ke arah yg lebih baek...


Rabu, 10 Sep 2008 9:12 am
Profil
Fresh Boarder
Fresh Boarder

Menyertai pada: Ahad, 07 Sep 2008 1:31 pm
Kiriman: 5
Lokasi: cairo,egypt
Jawab dengan petikan
B)

salam alaikum..

di sini juz nak kongsi pendapat ana...

bak kata abi qalam:\'ilmu dahulu kemudian jamaah\', hanya dengan ilmu sahaja dapat membezakan antara haq dan batilnya segalanya termasuk jamaah atau pimpinan jamaah itu sendiri.\'

ana setuju sebab memang kita takkan boley beramal jika tiada ilmu...soal jemaah skang ni tak baper penting bagi ana..tapi memang tak dinafikan kiter tetap memerlukannya..cuma main thing skang ni,adalah da\'wah yang kiter semua telah dipertanggungjawabkan oleh Allah sebagai seorang muslim juga umat nabi muhammad s.a.w.

bila dah ade ilmu..barulah prose tarbiah boleh dijalankan supaya ilmu yang dah tersampai tidaklah transit atau istilah medic \"permanent exit\" kat cerebrum kiat tapi kita kena turunkan dan serapkan ke dalam jiwa mad\'u kita...supaya mereka dapat mengamalkan dengan baik seterusnya mentarbiah org lain....

ana juga setuju ngan mujaheedah 90yang mengatakan bahawa \'akidah\' target utama yang perlu diperbetulkan...keranabendani yang paling terdalam sekali dan menjadi punca dan kunci semuanya...jika yang dalam dah betul..insyaAllah everything yang lain pun okey kan?

sebab masalah umat maliziy skang ni...dah islam dah..tapi juz mengambil kira dan menyamakan melayu ngan islam..diorang kat luar sane tau je..hukum2 syara\'..i mean cam tutup aurat itu wajib..tapi kenapa tak amalkan??
cuba muhasabah balik...dorang tak nampak nikmat tu..dorang juz mengambil ibadah yang dimaksudkan allah adalah yang fardhu itu...solat,puasa,zakat...etc..tapi sebenarnya..islam is ad-deen..satu cara hidup..semua yang kita lakukan kerana yang Esa..is ibadah..tapi diorang tak nampak..sebab tu they think that islam is burden!masyaallah...
jadi kita kena ubah persepsi itu..kita semua yang MUSLIM ada tanggungjawab itu..korang semua tau pun...
individu muslim atau fardiyy muslim perlu dibentuk supaya menjadi asas yang kuat untuk kita menaiki tangga maratib amal sehingga mencapai yang teratas sekali iaitu : UA ustaziatul alam!kalau dah ada negara islam tapi tak amalkan cara hidup islam..wat ape gak kan?masalah cam negara kita lah!

lagi satu ana nak hi-lite kan kat sini.ni bukan masanya kita nak salahkan sape2...its not pointing tyme..pun!kiter semua kena buat kerja..jalankan amanah ini..united nation..:P
hormat wadah2 lain yang ade..mungkin fikrah kita berbeza but i think the target yang nak dicapai of course kebaikan untuk islam...yang penting kita jalankan tugas..

bas..sampai sini je kot kali ni..

mutasyakirin awi ala kulli hal..

ramadhan kareem!:silly:


Jumaat, 12 Sep 2008 11:11 am
Profil WWW
Senior Boarder
Senior Boarder

Menyertai pada: Ahad, 22 Jun 2008 10:28 am
Kiriman: 45
Jawab dengan petikan
Bagus2 penyampaian dari rakan2 sekalian..especially baihaqi...walaupun pendek kata2nya atau hujahnya..namun sudah cukup menjawa persoalan yang timbul...teruskan perjuangan kita...especially ana yang sedang merudum ni...aduh..


Rabu, 03 Dis 2008 11:14 pm
Profil
Papar kiriman sejak:  Susun mengikut  
Jawab topik   [ 8 kiriman ] 

Siapa dalam talian

Pengguna yang melayari forum ini: Tiada pengguna berdaftar dan 1 tetamu


Anda tidak boleh mengirim topik baru dalam forum ini
Anda tidak boleh menjawab topik dalam forum ini
Anda tidak boleh menyunting kiriman anda dalam forum ini
Anda tidak boleh menghapuskan kiriman anda dalam forum ini
Anda tidak boleh mengirim lampiran dalam forum ini

Cari:
Lompat ke:  
cron